Miód z Sejneńszczyzny –certyfikowany produkt tradycyjny
Dzięki uprzejmości pszczelarzy z Sejn kilka słów o ich
regionalnym wyrobie. Miód z Sejneńszczyzny jest miodem nektarowym
wielokwiatowym. Jest to produkt wyjątkowy i ściśle związany z obszarem, z którego
pochodzi. Region ten charakteryzuje się dużym udziałem naturalnych ekosystemów
łąkowych, torfowiskowych, zaroślowych oraz leśnych o bogatym składzie
florystycznym. Miód wytwarzany jest więc z nektaru kwiatów wielu roślin dziko
żyjących, a udział nektaru pochodzącego z upraw rolniczych monokulturowych jest
niewielki. Duży udział roślin motylkowych, sprawia, że nektar nadaje miodom
pochodzącym z tego obszaru, charakterystyczny, goryczkowy smak (dzięki
obecności alkaloidów i glikozydów) i silny aromat powodowany m.in. zawartością
kumaryny. Miód posiada zabarwienie od ciemnożółtego do ciemnozłotego.
Charakterystyczną cechą miodu jest jego lekkie zmętnienie. Kolor nie powinien
być ostry i wyraźny. Miód posiada europejski certyfikat produktu tradycyjnego. Wniosek
o wpis na listę został wspólnie złożony przez pszczelarzy polskich i
litewskich. Duży słoik kosztuje ok. 40 zł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz