wtorek, 22 grudnia 2015

I cóż, że z Sejneńszczyzny ;-)



Miód z Sejneńszczyzny –certyfikowany produkt tradycyjny
Dzięki uprzejmości pszczelarzy z Sejn kilka słów o ich regionalnym wyrobie. Miód z Sejneńszczyzny jest miodem nektarowym wielokwiatowym. Jest to produkt wyjątkowy i ściśle związany z obszarem, z którego pochodzi. Region ten charakteryzuje się dużym udziałem naturalnych ekosystemów łąkowych, torfowiskowych, zaroślowych oraz leśnych o bogatym składzie florystycznym. Miód wytwarzany jest więc z nektaru kwiatów wielu roślin dziko żyjących, a udział nektaru pochodzącego z upraw rolniczych monokulturowych jest niewielki. Duży udział roślin motylkowych, sprawia, że nektar nadaje miodom pochodzącym z tego obszaru, charakterystyczny, goryczkowy smak (dzięki obecności alkaloidów i glikozydów) i silny aromat powodowany m.in. zawartością kumaryny. Miód posiada zabarwienie od ciemnożółtego do ciemnozłotego. Charakterystyczną cechą miodu jest jego lekkie zmętnienie. Kolor nie powinien być ostry i wyraźny. Miód posiada europejski certyfikat produktu tradycyjnego. Wniosek o wpis na listę został wspólnie złożony przez pszczelarzy polskich i litewskich. Duży słoik kosztuje ok. 40 zł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz