Syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu
Składniki:
1 Litr dobrej jakości miodu
40 małych zielonych orzechów włoskich
1 Litr dobrej jakości miodu
40 małych zielonych orzechów włoskich
Orzechy umyć, osuszyć i zrobić w nich igłą dziurki ewentualnie drobno pokroić.
Czynność należy wykonać w rękawiczkach aby uchronić dłonie przed zabrudzeniem.
Zalać w słoikach miodem, zakręcić i macerować w słonecznym miejscu przez 40 dni od czasu do czasu wstrząsając.
Po czym przecedzić i przelać do butelek.
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, zażywać 1 łyżeczkę dziennie na czczo.
Czynność należy wykonać w rękawiczkach aby uchronić dłonie przed zabrudzeniem.
Zalać w słoikach miodem, zakręcić i macerować w słonecznym miejscu przez 40 dni od czasu do czasu wstrząsając.
Po czym przecedzić i przelać do butelek.
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, zażywać 1 łyżeczkę dziennie na czczo.
Syrop ma właściwości odtruwające, oczyszczające i uniemożliwiające wchłanianie toksyn.
Pomaga w oczyszczaniu wątroby, układu pokarmowego i krwi.
Syrop daje pozytywne efekty także przy leczeniu anemii, otyłości, przewlekłych chorób układu oddechowego, chorób gardła i zapalenia oskrzeli, chorób układu pokarmowego, łagodzi skutki menopauzy, zwiększa odporność.
Jest idealny dla osób wycieńczonych po przebytych chorobach i słabych, chorych dzieci.
Pomaga w oczyszczaniu wątroby, układu pokarmowego i krwi.
Syrop daje pozytywne efekty także przy leczeniu anemii, otyłości, przewlekłych chorób układu oddechowego, chorób gardła i zapalenia oskrzeli, chorób układu pokarmowego, łagodzi skutki menopauzy, zwiększa odporność.
Jest idealny dla osób wycieńczonych po przebytych chorobach i słabych, chorych dzieci.
Miodowa zupa z marchwi
Gotowanie ok 35 min Porcja dla 6 osób
Wartości odżywcze : w jednej porcji
Kcal 116, Tłuszcze 5g ,w tym nasycone 3g, węglowodany 16g, w tym cukry 14g,błonnik
6g,
białko 3g, Sól 0,59 g
Składniki: 2 łyżki
masła,2 małe pory, plastry marchwi 800g grubsza posiekanej,2 łyżeczki jasnego
miodu, mała szczypta suszonych płatków chili (opcjonalnie), 1 liść laurowy, 2 ½
l bulionu warzywnego, kwaśna śmietana lub jogurt
Przygotowanie:
Rozpuść masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj pory na
patelnię, a następnie gotuj przez 3 minuty, aż zmiękną. Dodaj marchew, miód, chili (jeśli
używasz) i liść laurowy, a następnie gotuj przez 2 minuty. Wlej bulion,
doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Wymieszaj zupę , następnie przelej do czystego naczynia, dopraw do smaku. Gdy wszystko jest gotowe ponownie
zagotuj na wolnym ogniu , a następnie nalej
do talerzy . Dodaj kwaśną śmietanę lub
jogurt. Możesz podawać z chlebem czosnkowym.
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/4852/honeyed-carrot-soup
Kokosowy ryż z
miodowym mango
porcja dla 4 osób
Składniki : 150g ryżu, 500ml mleka kokosowego, 500 ml mleka,
laska wanilii, 1 laska cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 50g wiórek
kokosowych, szczypta soli, 1 limonka, 3łyżki miodu, 1 dojrzałe mango, świeża
mięta pieprzowa
Przygotowanie:
Ryż płuczemy, wkładamy do garnka razem z mlekiem kokosowym i
krowim, laską cynamonu, ziarenkami wanilii, imbirem i solą oraz 1 łyżką miodu i
zagotowujemy.
Gotujemy pod przykryciem ok 1h na najmniejszym ogniu. Od
czasu do czasu mieszamy, w razie konieczności dodajemy mleko.
Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i wedle uznania
dosładzamy miodem.
Myjemy limonkę, część skórki dzielimy na bardzo cienkie
paseczki.
Mango obieramy i usuwamy pestkę
Z mango wykrawamy 12 cienkich plasterków. Pozostały miąższ
miksujemy ręcznie blenderem wraz z sokiem z limonki i 2 łyżkami miodu.
Na talerzach układamy po 3 plasterki mangi i ryż, polewamy
przecierem z mango i dekorujemy skórką z limonki i świeża miętą.
Można podawać zarówno na ciepło zimno.Sałatka z karczochami- przepis kuchni norweskiej
Przygotowanie: 20 minut porcja dla 4 osób
Składniki: 3 szt. karczocha, 1 jabłko, ½ czerwonej papryki,
12 orzechów,
1 szalotka/cebulę, 2 rzodkiewki, 100g rukoli
Dressing: 2 łyżeczki
miodu, ¼ szklanki oliwy z oliwek, 4 łyżki soku z
cytryny, 1 starty ząbek czosnku
1. Wymieszaj dokładnie składniki dressingu w małej misce .
Umieść w
lodówce.
2. Pokrój w kostkę jabłko i karczocha zwyczajnego, a cebule, rzodkiewki
i papryki w cienkie plasterki.
3. Pokrój orzechy na połówki
4. Wlej dressing do sałatki
5. Ułóż rukolę na odpowiednim talerzu – na to połóż sałatkę.
Nadaje się jako przekąska jak i samodzielne danie podane z
chlebem
Źródło: http://www.frukt.no/
Szwajcarski krem
wiśniowy z miodem ze spadzi jodłowej
Przepis na 4 porcje:
500g chudego twarogu
80g miodu ze spadzi jodłowej
80g pół gorzkiej czekolady
4-6 łyżek wiśniówki
1kubek śmietany do ubijania
1słoik wiśni
Przygotowanie:
Wiśnie dokładnie odsączamy na sicie. Śmietanę ubijamy na
sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg i miód mieszamy
ręcznym mikserem. Mieszając dodajemy płynną czekoladę. Dodajemy wiśniówkę,
następnie delikatnie mieszając dodajemy ubitą śmietanę i wiśnie. Do czasu
podania wstawiamy do lodówki.
Rada- Jeśli akurat nie masz miodu ze spadzi jodłowej możemy
zastąpić go innym miodem spadziowym. Jeśli deser będą jadły dzieci, rezygnujemy
z wiśniówki.
Tagliatelle z sosem miodowo- bazyliowym – danie wegetariańskie
Składniki:
500g taglatelle, 200g świeżej
bazylii, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki orzeszków pinii, 3łyżki świeżo startego parmezanu,
100ml oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z cytryny, 1kubek śmietany, 1/4l
czystego bulionu, 50g czarnych oliwek bez pestek, Sól, Pieprz, świeżo zmielony
, płatki chili
Przygotowanie:
Bazylię, czosnek, orzeszki pinii, parmezan, sok z cytryny,
oliwę i miód miksujemy ręcznie blenderem.
Otrzymaną masę gotujemy w garnku ze śmietaną i bulionem na
małym ogniu 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Siekamy grubo oliwki.
Gotujemy makaron, mieszamy z sosem i wykładamy na podgrzane
talerze.
Posypujemy posiekanymi oliwkami, płatkami chili i
parmezanem.
Schab bartnika
Składniki :
80 dag schabu z kością
łyżka miodu akacjowego
½
szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku
Sos śliwkowy:
1/4kg wędzonych śliwek
łyżka masła
cebula
szklanka
czerwonego wytrawnego wina
łyżka miodu gryczanego
½ kieliszka śliwowicy
(można zastąpić czystą wódką)
Schab pokroić na kawałki. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem,
posolić i popieprzyć. Posmarować mieszaniną miodu i wina. Upiec mięso-
najlepiej na ruszcie grillowym
Sos śliwkowy: rozpuścić na patelni masło i posiekać cebulę
oraz całe śliwki (nie moczyć śliwek). Chwilę smażyć i zalać winem oraz sosem,
który powstał podczas pieczenia mięsa. Gotować, aż do zgęstnienia sosu.
Doprawić solą, pieprzem i miodem. Dodać śliwowicę. Wylać sos na talerze i
układać na nim kawałki schabu.
Napój miodowo
imbirowy
Składniki – 1 kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego, 1
l wrzątku , miód wedle uznania
Przygotowanie: Imbir obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy
na drobną kostkę i lekko miażdżymy. Zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na ok
10-15 minut. Słodzimy miodem.
Działanie: Imbir reguluje produkcję żółci wspomaga spalanie
tłuszczu, pomaga w dolegliwościach trawiennych, przeziębieniach, gorączce i
bólach głowy. Połączenie z miodem to idealna dla naszego zdrowia mieszanka.
Grillowana cukinia marynowana w miodzie
Składniki:
60dag cukinii , łyżka miodu, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, łyżka sosu sojowego, łyżeczka
ziół prowansalskich, ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki, sól do smaku.
Marynata: W naczyniu
wymieszać miód, oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, zioła, czosnek i paprykę.
Cukinię pokroić w grube plastry. Posolić z obu stron –
włożyć do marynaty. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Po tym czasie upiec
z obydwu stron na grillu.
Likier malinowo-miodowy
Składniki:
-0,5 kg miodu
-1,5L wody
-0,75L spirytusu
-1L soku malinowego
Zagotować miód z wodą, odszumować. Dodać spirytus, sok
malinowy i dobrze wymieszać. Rozlać do butelek, odstawić na kilka tygodni w ciemne i chłodne miejsceNalewka miodowa z kawą
Składniki:
2szklanki miodu
Szklanka wody
2łyżki kawy mielonej
½ gałki muszkatołowej
Kawałek skórki pomarańczowej
Szklanka zaparzonej kawy
1l spirytusu
Zagotować miód z wodą, odszumować. Zaparzyć w ekspresie kawę
(powinny być 2 szklanki).Dodać startą
gałkę muszkatołową i skórkę pomarańczową. Połączyć syrop z naparem , dodać litr
spirytusu, dobrze wymieszać. Przechowywać w gąsiorku 2 miesiące. Następnie przefiltrować
i rozlać do butelek. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce
Herbatka z kozieradki- przepis kuchni ajuwerdyjskiej
Czas przygotowania : namoczenie na noc plus 5 minut
Składniki:
1 łyżeczka kozieradki
1 szklanka wody
1 ½ łyżeczki miodu
Zamieszaj wodę i kozieradkę w małym naczyniu (może być półlitrowy słoik)
i pozostaw namoczoną na całą noc. Rano zagotuj wodę i nasiona. Odcedź nasiona i
dodaj miodu.
Taka herbatka ma działanie wzmacniające i tonizujące, jest dobra
na nerwy i trawienie. Wzmacnia układ oddechowy i układ rozrodczy. Nie można jej
pić w czasie ciąży. Zwiększa laktację u kobiet karmiących. Pomocna przy
zrzucaniu wagi
Jabłko faszerowane z
miodem – przepis autorski Jolanty Dal z gospodarstwa agroturystycznego
ohanadal. pl- producenta serków kozich.
Składniki na farsz:
-Ser kozi –Ziger (twarożek serwatkowy)
-Rodzynki
-Cynamon
-cukier
Mieszamy i uzyskujemy farsz
Jabłko- najlepiej złota lub szara reneta.
Jabłko wyrównujemy z dołu , z góry drylujemy i robimy dziurę
, następnie faszerujemy. Wstawiamy do piekarnika w temperaturze 160 stopni. W
momencie gdy zaczyna pękać skórka jabłko jest gotowe.
Wyciągamy i polewamy
miodem.
Miodo-kozia przekąska
-ser kozi
-miód (dowolny wg
upodobań- my rekomendujemy lipowy)
-mak
Pokrój ser w plasterki. Posmaruj miodem. Posyp Makiem.
Idealne na przekąskę czy przystawkę.
Ciastka miodowe
Składniki:
-65dkg mąki
-1 łyżka drożdży
-1 filiżanka wody
-1 łyżeczka soli
-oliwa do smażenia
*Do syropu:
-2 filiżanki cukru
-1filiżanka miodu
-1 filiżanka wody
-cynamon
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy w misce z solą. W mące robimy zagłębienie i
wlewamy do niego drożdże wymieszane z zimną wodą. Wszystkie składniki mieszamy
dokładnie, a w razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę (ciasto nie powinno być ani
zbyt miękkie ani zbyt twarde). Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i
odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie formujemy łyżeczką lub ręką okrągłe
ciasteczka z dziurką w środku. Smażymy je w głębokim rondlu na mocno rozgrzanej
oliwie. Przygotowujemy syrop. Miód, cukier i wodę gotujemy mieszając przez
około 5 minut
Sałatka z awokado i
orzechami
Składniki
- 2 garście rukoli
-garści roszponki
-awokado
-10dag zielonych winogron
- garść orzechów włoskich
- oliwa
- miód
-ocet balsamiczny
-olej z orzechów włoskich
- ½ cytry, sól, pieprz
Połączyć łyżeczkę oliwy z łyżeczką octu balsamicznego i
miodem. Dodać orzechy, wymieszać ,przełożyć na blachę. Wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 180st. I piec aż lekko zbrązowieją. Rukolę i roszponkę umyć,
osuszyć.
Winogrona płukać, przekroić na pół. Awokado przekroić ,
usunąć pestkę, wydrążyć miąższ, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny.
Wymieszać składniki.
W łyżce octu balsamicznego rozpuścić szczyptę soli, dodać
pieprz. Wlać po łyżki oliwy oraz oleju z
orzechów włoskich. Mieszać, aż powstanie emulsja. Sałatkę polać sosem i posypać
orzechami
Indyk w miodzie
Składniki:
-indyk (połówka),
-pół
szklanki miodu,
-przyprawy(
imbir, sól),
-ząbek czosnku
Sposób
przygotowania
Miód wymieszać z imbirem oraz czosnkiem. Umyte mięso natrzeć
sola i odstawić na około pół godziny. Następnie natrzeć miodem i imbirem,
owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 4 godziny. Przełożyć do
brytfanki, podlać wodą i piec w temperaturze 200 stopni, długość pieczenia
zależy od wagi indyka. Smacznego! :)
Przepis z gotujmy.pl
Sałatka z buraków z miodem
Składniki:
-50 dag buraków
-3 jabłka
-2 łyżki chrzanu
-łyżka koncentratu pomidorowego
-2 łyżki miodu
-Sok z jednej cytryny
-Sól i pieprz do smaku
Buraki (niezbyt duże) ugotować , obrać ze skórki, pokroić na
6-8 cząstek lub w plasterki, osolić , skropić sokiem z cytryny. Jabłka obrać ,
rozrobić na marmoladę, dodać miód i
koncentrat pomidorowy, zagotować. Ostudzić i dodać chrzan. Jabłka wymieszać z
burakami, schłodzić.
Na kilka minut przed podaniem doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Zródło: Teresa Kokocińska „ Miód – złoty cud natury”Kotlety schabowe ze śliwka i miodem
Składniki
-60 dag schabu bez kości
- 2 łyżki bułki tartej
-2 łyżki smalcu
-cebula
-10 dag śliwek bez pestek
-łyżka przecieru pomidorowego
-łyżka masła
-łyżka miodu
-łyżka mąki pszennej
-sól i pieprz do smaku
Schab włożyć do wrzącej wody i zagotować. Po wyjęciu pokroić
w plastry, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na smalcu na rumiano z obu stron.
Podlać wywarem od parzenia schabu, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, śliwki,
przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić na małym ogniu, pod koniec dodając masło
i miód. Kotlety wyjąć na półmisek, a sos zagęścić maką rozmieszaną z wodą
Zapiekany camembert z
miodem i suszonymi figami
Składniki:
- 2 serki camembert okrągłe
- 100g suszonych fig
- łyżka masła
- łyżka miodu spadziowego
- łyżka posiekanego świeżego tymianku
- łyżka świeżej melisy
- 3 łyżki likieru z czarnej porzeczki
- listek świeżej melisy
- pieprz do smaku
W rondelku rozpuścić masło, dodać figi pokrojone w
cienkie plasterki, miód, tymianek, melisę, likier oraz pieprz. Wszystko
dokładnie wymieszać. Ser ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem. Zapiec w
piekarniku nagrzanym do 180C(około 15min). Podawać przybrany listkiem melisy.
Jako dodatek można podać konfiturę z żurawin lub borówek
Diabelskie Kotlety
Składniki:
-6 kotletów karkowych
-2 łyżki miodu
-2 łyżki musztardy
- 3 średniej wielkości pomidory
-mała łyżeczka tabasco
-sól i pieprz do smaku
Kotlety umyć, osuszyć, posmarować mieszaniną z miodu, musztardy i tabasco. Ułożyć na
rozgrzanym grillu i piec około piętnastu minut, często obracając. Pomidory umyć
i pokroić w plastry. Położyć na kotletach 5 min. Przed końcem pieczenia. Po upieczeniu
oprószyć karkówkę solą i pieprzem
Przepis z książki „Miód – złoty cud natury” – autor
Teresa KokocińskaMiodowy syrop na kaszel
Wg. Starej, tradycyjnej receptury na ok 300g
Składniki:
-1cytryna
-40g gliceryny
-250g miodu
Cytrynę wkładamy na 3-4 minuty do gotującej się wody.
Wyciskamy sok. Dodajemy glicerynę i miód , dobrze mieszamy. Zażywamy trzy do
pięciu razy dziennie po łyżce.
Pierniczki na choinkę: prosty przepis
- 1/2 kg mąki
- 10 łyżek cukru pudru
- 10 łyżek miodu
- 1/2 kostki masła
- jajko
- płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżek przyprawy korzennej.
Miód podgrzewamy z cukrem i przyprawą, studzimy. Mąkę mieszamy z sodą, we wgłębienie
wlewamy miód, dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto, aż staje się gładkie i
jednolite. Ciasteczka różnej grubości i kształtu pieczemy ok. 10 minut w
piekarniku nagrzanym do 180°C
Serdeczne podziękowania dla Józka Pięty za przysłanie tego przepisuBatony energetyczne dla biegaczy własnej roboty
Wartości odżywcze w batonie: 146 kcal, 19g węglowodanów, 2 g
błonnika, 4g białka, 6 g tłuszczu
Składniki:
-1/2kubka lekko zmielonych płatków owsianych
-½ kubka suszonych moreli, drobno posiekanych
-½ kubka suszonych wiśni, z grubsza posiekanych
-½ kubka suszonych jagód goji, drobno posiekanych
-½ kubka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
-½ kubka łuskanych nasion konopi
-¼ szklanki płatków migdałowych
-¼ szklanka mleka w proszku
-¼ kubka prażonych kiełków pszenicy
-½ kubka czekoladowych płatków śniadaniowych
-¼ kubka syropu z agawy
-1/4kubka miodu
-1 łyżeczka skórki pomarańczowej
Rozgrzej piekarnik do 150C. Rozłóż na blasze papier do
pieczenia, rozsyp na nim płatki owsiane i piecz ok 25 minut, mieszając je
kilkukrotnie. Do dużego naczynia wsyp morele, wiśnie, nasiona goji i konopi,
wiórki kokosowe (jeśli lubisz), mleko w proszku i migdały. Wymieszaj dobrze>
Dodaj prażone płatki owsiane i czekoladowe> znów dobrze wymieszaj. Na
patelni podgrzej syrop z agawy i miód, by były płynne i dodaj skórkę z
pomarańczy. Przelej miksturę do naczynia z nasionami i owocami. Bardzo dobrze
wymieszaj. Wyłóż zawartość na ostudzoną
blaszkę lub patelnie wyłożoną grubą
folią spożywczą i wilgotnymi rękami uformuj z niej płaską powierzchnię.
Przykryj wierzch folią, dociśnij garnkiem lub patelnią z góry i wstaw do
lodówki na ok 4 godziny, a najlepiej całą noc. Usuń folię , potem ostrym nożem
potnij masę na ok 28 kawałków i każdy zawiń w mały woreczek foliowy> możesz
trzymać je w lodówce do 4 dni, zamrożone- kilka miesięcy.
Przepis znaleziony w Runners Worldzie
Marlenka – ormiańskie ciasto miodowe
Ciasto
zupełnie nie jest znane w centralnej lub północnej Polsce, więc pewnie duża
część z Was go nie zna.
Składniki:
Ciasto:
-600 gramów
mąki pszennej
-120 gramów
masła
-250 gramów
cukru pudru
-3 łyżki
miodu
-1 łyżka
sody
-1 łyżeczka
octu
-2 duże
jajka
Krem:
-Puszka masy
kajmakowej
-1 budyń
waniliowy bądź śmietankowy
-250 gramów
masła 82%, w temperaturze pokojowej
-pół litra
mleka
-3 łyżki
cukru (pominęłam)
-Do
ozdobienia:
-3 kostki
czekolady
-4 orzechy
włoskie
Wykonanie
Ciasto
Do garnka
wkładamy miód, cukier i masło. Rozpuszczamy składniki. W kubku mieszamy sodę z
octem. Dodajemy od razu sodę do miodu, cukru i masła. Masa powinna zmienić
kolor na jasnobrązowy. Pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia (5-10 min). Wbijamy
do ciepłej jeszcze masy jajka i szybko mieszamy trzepaczką lub mikserem. Uważamy,
żeby jajka się nie ścieły . Do masy dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Uwaga,
należy wszystkie czynności wykonać, póki ciasto jest ciepłe a więc plastyczne. Po
ostygnięciu, ciężko będzie je rozwałkować. Ciasto dzielimy na 5-6 porcji i
każdą rozwałkowujemy na posypanym mąką papierze do pieczenia na cieniutki
placek. Placki nie musza być idealnie równe. Pieczemy ok 10 min w 180
stopniach, do koloru złotego. Dotknięte palcem ciasto będzie się lekko uginać. Placki
przekładamy kremem, nadmiar ciast obcinając nożem. Górny placek smarujemy
kremem i ścieramy na niego nadmiar ciasta, kilka kostek czekolady i kilka
orzechów włoskich.
Cielęcina w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
- 50dkg cielęciny
-strączek zielonej i czerwonej papryki
- 4łyżki vegety
-2-3cebule
-puszka ananasów
-3 łyżki maggi
- 2 ząbki czosnku
-1/2 łyżki imbiru
-2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- łyżka miodu
Wykonanie:
Mięso pokroić na wąskie paski, posolić. Ananas wyjąc z
puszki, osączyć i pokroić w kostkę. Vegetę, 4 łyżki soku z ananasa, zmiażdżony
czosnek, maggi, olej i miód wymieszać. Mięso kilka minut smażyć na dość ostrym
ogniu. Dodać pokrojoną cebulę, paprykę, ananas, i wlać przygotowaną zalewę, chwilę razem dusić,
doprawić do smaku. Podawać z ryżem.
Można też przygotować danie z wieprzowiny lub kurczaka.
Przepis Pani Mari Styrczuli – Nowe Bystre uzyskany dzięki uprzejmości Stowarzyszenia
Lokalna Grupa Działania „Wielicka Wieś”
Ciasto gruszkowe - przepis kuchni włoskiej
Składniki:
-4 gruszki- obrane, bez skórek i nasion
- 2 łyżki wody, 200g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-100g brązowego cukru
-4 łyżki mleka
-3 łyżki miodu,
-2 łyżeczki cynamonu
- 2 białka, margaryna do posmarowania
Dno tortownicy o średnicy 20 cm natłuścić , brzegi wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie 1 gruszkę zmiksować z odrobiną wody na puree i przełożyć do miski. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski , dodać mus gruszkowy,cukier, mleko, miód oraz cynamon wszystko razem wymieszać. Potem dwie kolejne gruszki pokroić na małe kawałki i dodać ciasta. Ostatnią gruszkę odłożyć na bok. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Ostatnią gruszkę pokroić wzdłuż na plasterki i ułożyć wachlarzowato na spodzie formy. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym do 150 C piekarniku 75-90 minut.. Wyjąć z piekarnika i 10 minut studzić w formie. Wyłożyć na kratkę kuchenną , pokropić miodem i zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem pokroić na 12 kawałków
Kozi ser zapiekany w sosie porzeczkowo-miodowym
Składnik:
-10dag twardego koziego sera
-20 dag świeżych porzeczek
-łyżka miodu
-listek świeżej mięty
Ser wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160C i
opiekać 5 minut.
Przygotować sos: porzeczki umyć i obrać z szypułek.
Przełożyć do rondla i zalać odrobiną wody. Podgrzać na małym ogniu , aż puszczą sok, wtedy dodać
łyżkę miodu i pozostawić na małym ogniu, aby część soku odparowała. Przetrzeć
przez sito i wylać sos na talerz obok opieczonego sera. Ozdobić listkiem mięty.
Przepis z książki „Miód – złoty cud natury” – autor Teresa
Kokocińska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz