Przepisy


Syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu
Składniki:
1 Litr dobrej jakości miodu
40 małych zielonych orzechów włoskich
Orzechy umyć, osuszyć i zrobić w nich igłą dziurki ewentualnie drobno pokroić.
Czynność należy wykonać w rękawiczkach aby uchronić dłonie przed zabrudzeniem.
Zalać w słoikach miodem, zakręcić i macerować w słonecznym miejscu przez 40 dni od czasu do czasu wstrząsając.
Po czym przecedzić i przelać do butelek.
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, zażywać 1 łyżeczkę dziennie na czczo.
Syrop ma właściwości odtruwające, oczyszczające i uniemożliwiające wchłanianie toksyn.
Pomaga w oczyszczaniu wątroby, układu pokarmowego i krwi.
Syrop daje pozytywne efekty także przy leczeniu anemii, otyłości, przewlekłych chorób układu oddechowego, chorób gardła i zapalenia oskrzeli, chorób układu pokarmowego, łagodzi skutki menopauzy, zwiększa odporność.
Jest idealny dla osób wycieńczonych po przebytych chorobach i słabych, chorych dzieci.


Miodowa zupa z marchwi

Gotowanie ok 35 min Porcja dla 6 osób
Wartości odżywcze : w jednej porcji
Kcal 116, Tłuszcze 5g ,w tym nasycone  3g, węglowodany 16g, w tym cukry 14g,błonnik 6g,
białko 3g, Sól 0,59 g

Składniki: 2 łyżki masła,2 małe pory, plastry marchwi 800g grubsza posiekanej,2 łyżeczki jasnego miodu, mała szczypta suszonych płatków chili (opcjonalnie), 1 liść laurowy, 2 ½ l bulionu warzywnego, kwaśna śmietana lub jogurt

Przygotowanie:
Rozpuść masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj pory na patelnię, a następnie gotuj przez 3 minuty, aż  zmiękną. Dodaj marchew, miód, chili (jeśli używasz) i liść laurowy, a następnie gotuj przez 2 minuty. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Wymieszaj zupę , następnie przelej do czystego naczynia, dopraw  do smaku. Gdy wszystko jest gotowe ponownie zagotuj  na wolnym ogniu , a następnie nalej do talerzy . Dodaj  kwaśną śmietanę lub jogurt. Możesz podawać z chlebem czosnkowym.




https://www.bbcgoodfood.com/recipes/4852/honeyed-carrot-soup



Kokosowy ryż z miodowym mango
porcja dla 4 osób

Składniki : 150g ryżu, 500ml mleka kokosowego, 500 ml mleka, laska wanilii, 1 laska cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 50g wiórek kokosowych, szczypta soli, 1 limonka, 3łyżki miodu, 1 dojrzałe mango, świeża mięta pieprzowa

Przygotowanie:
Ryż płuczemy, wkładamy do garnka razem z mlekiem kokosowym i krowim, laską cynamonu, ziarenkami wanilii, imbirem i solą oraz 1 łyżką miodu i zagotowujemy.
Gotujemy pod przykryciem ok 1h na najmniejszym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, w razie konieczności dodajemy mleko.
Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i wedle uznania dosładzamy miodem.
Myjemy limonkę, część skórki dzielimy na bardzo cienkie paseczki.
Mango obieramy i usuwamy pestkę
Z mango wykrawamy 12 cienkich plasterków. Pozostały miąższ miksujemy ręcznie blenderem wraz z sokiem z limonki i 2 łyżkami miodu.
Na talerzach układamy po 3 plasterki mangi i ryż, polewamy przecierem z mango i dekorujemy skórką z limonki i świeża miętą.
Można podawać zarówno na ciepło zimno.

Sałatka z karczochami- przepis kuchni norweskiej
Przygotowanie: 20 minut porcja dla 4 osób
Składniki: 3 szt. karczocha, 1 jabłko, ½ czerwonej papryki, 12 orzechów,
1 szalotka/cebulę, 2 rzodkiewki, 100g rukoli
Dressing:  2 łyżeczki miodu, ¼ szklanki oliwy z oliwek, 4 łyżki soku z
cytryny, 1 starty ząbek czosnku
1. Wymieszaj dokładnie składniki dressingu w małej misce . Umieść w
lodówce.
2. Pokrój w kostkę jabłko i karczocha zwyczajnego, a  cebule, rzodkiewki
i papryki w cienkie plasterki.
3. Pokrój orzechy na połówki
4. Wlej dressing do sałatki
5. Ułóż rukolę na odpowiednim talerzu – na to połóż sałatkę.

Nadaje się jako przekąska jak i samodzielne danie podane z chlebem
Źródło: http://www.frukt.no/


Szwajcarski krem wiśniowy z miodem ze spadzi jodłowej



Przepis na 4 porcje:

500g chudego twarogu
80g miodu ze spadzi jodłowej
80g pół gorzkiej czekolady
4-6 łyżek wiśniówki
1kubek śmietany do ubijania
1słoik wiśni

Przygotowanie:

Wiśnie dokładnie odsączamy na sicie. Śmietanę ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg i miód mieszamy ręcznym mikserem. Mieszając dodajemy płynną czekoladę. Dodajemy wiśniówkę, następnie delikatnie mieszając dodajemy ubitą śmietanę i wiśnie. Do czasu podania wstawiamy do lodówki.

Rada- Jeśli akurat nie masz miodu ze spadzi jodłowej możemy zastąpić go innym miodem spadziowym. Jeśli deser będą jadły dzieci, rezygnujemy z wiśniówki.


Tagliatelle z sosem miodowo- bazyliowym – danie wegetariańskie

Składniki:
500g taglatelle, 200g świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki orzeszków pinii, 3łyżki świeżo startego parmezanu, 100ml oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z cytryny, 1kubek śmietany, 1/4l czystego bulionu, 50g czarnych oliwek bez pestek, Sól, Pieprz, świeżo zmielony , płatki chili

Przygotowanie:
Bazylię, czosnek, orzeszki pinii, parmezan, sok z cytryny, oliwę i miód miksujemy ręcznie blenderem.
Otrzymaną masę gotujemy w garnku ze śmietaną i bulionem na małym ogniu 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Siekamy grubo oliwki.
Gotujemy makaron, mieszamy z sosem i wykładamy na podgrzane talerze.
Posypujemy posiekanymi oliwkami, płatkami chili i parmezanem.



Schab bartnika
Składniki :
80 dag schabu z kością
łyżka miodu akacjowego
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku
Sos śliwkowy:
1/4kg wędzonych śliwek
łyżka masła
cebula
szklanka czerwonego wytrawnego wina
łyżka miodu gryczanego
½ kieliszka śliwowicy (można zastąpić czystą wódką)

Schab pokroić na kawałki. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posolić i popieprzyć. Posmarować mieszaniną miodu i wina. Upiec mięso- najlepiej na ruszcie grillowym

Sos śliwkowy: rozpuścić na patelni masło i posiekać cebulę oraz całe śliwki (nie moczyć śliwek). Chwilę smażyć i zalać winem oraz sosem, który powstał podczas pieczenia mięsa. Gotować, aż do zgęstnienia sosu. Doprawić solą, pieprzem i miodem. Dodać śliwowicę. Wylać sos na talerze i układać na nim kawałki schabu.


Napój miodowo imbirowy
Składniki – 1 kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego, 1 l wrzątku , miód wedle uznania
Przygotowanie: Imbir obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy na drobną kostkę i lekko miażdżymy. Zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na ok 10-15 minut. Słodzimy miodem.
Działanie: Imbir reguluje produkcję żółci wspomaga spalanie tłuszczu, pomaga w dolegliwościach trawiennych, przeziębieniach, gorączce i bólach głowy. Połączenie z miodem to idealna dla naszego zdrowia mieszanka.



Grillowana cukinia marynowana w miodzie
Składniki:
60dag cukinii , łyżka miodu, łyżka oliwy z oliwek, łyżka  soku z cytryny, łyżka sosu sojowego, łyżeczka ziół prowansalskich, ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki, sól do smaku.
Marynata:  W naczyniu wymieszać miód, oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, zioła, czosnek i paprykę.
Cukinię pokroić w grube plastry. Posolić z obu stron – włożyć do marynaty. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Po tym czasie upiec z obydwu stron na grillu.




Likier malinowo-miodowy
Składniki:
-0,5 kg miodu
-1,5L wody
-0,75L spirytusu
-1L soku malinowego
Zagotować miód z wodą, odszumować. Dodać spirytus, sok malinowy i dobrze wymieszać. Rozlać do butelek, odstawić na kilka tygodni  w ciemne i chłodne miejsce



Nalewka miodowa z kawą

Składniki:
2szklanki miodu
Szklanka wody
2łyżki kawy mielonej
½ gałki muszkatołowej
Kawałek skórki pomarańczowej
Szklanka zaparzonej kawy
1l spirytusu

Zagotować miód z wodą, odszumować. Zaparzyć w ekspresie kawę (powinny być  2 szklanki).Dodać startą gałkę muszkatołową i skórkę pomarańczową. Połączyć syrop z naparem , dodać litr spirytusu, dobrze wymieszać. Przechowywać  w gąsiorku 2 miesiące. Następnie przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce


Herbatka z kozieradki- przepis kuchni ajuwerdyjskiej
Czas przygotowania : namoczenie na noc plus 5 minut
Składniki:
1 łyżeczka kozieradki
1 szklanka wody
1 ½ łyżeczki miodu

 
Zamieszaj wodę i kozieradkę w małym naczyniu (może być półlitrowy słoik) i pozostaw namoczoną na całą noc. Rano zagotuj wodę i nasiona. Odcedź nasiona i dodaj miodu.
Taka herbatka ma działanie wzmacniające i tonizujące, jest dobra na nerwy i trawienie. Wzmacnia układ oddechowy i układ rozrodczy. Nie można jej pić w czasie ciąży. Zwiększa laktację u kobiet karmiących. Pomocna przy zrzucaniu wagi


Jabłko faszerowane z miodem – przepis autorski Jolanty Dal z gospodarstwa agroturystycznego ohanadal. pl- producenta serków kozich.
Składniki  na farsz:
-Ser kozi –Ziger (twarożek serwatkowy)
-Rodzynki
-Cynamon
-cukier
Mieszamy i uzyskujemy farsz
Jabłko- najlepiej złota lub szara reneta.
Jabłko wyrównujemy z dołu , z góry drylujemy i robimy dziurę , następnie faszerujemy. Wstawiamy do piekarnika w temperaturze 160 stopni. W momencie gdy zaczyna pękać skórka jabłko jest gotowe.
Wyciągamy  i polewamy miodem.



Miodo-kozia przekąska
-ser  kozi
-miód  (dowolny wg upodobań- my rekomendujemy lipowy)
-mak
Pokrój ser w plasterki. Posmaruj miodem. Posyp Makiem. Idealne na przekąskę czy przystawkę.

Ciastka miodowe
Składniki:
-65dkg mąki
-1 łyżka drożdży
-1 filiżanka wody
-1 łyżeczka soli
-oliwa do smażenia
*Do syropu:
-2 filiżanki cukru
-1filiżanka miodu
-1 filiżanka wody
-cynamon
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy w misce z solą. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego drożdże wymieszane z zimną wodą. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, a w razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę (ciasto nie powinno być ani zbyt miękkie ani zbyt twarde). Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie formujemy łyżeczką lub ręką okrągłe ciasteczka z dziurką w środku. Smażymy je w głębokim rondlu na mocno rozgrzanej oliwie. Przygotowujemy syrop. Miód, cukier i wodę gotujemy mieszając przez około 5 minut


Sałatka z awokado i orzechami
Składniki
- 2 garście rukoli
-garści roszponki
-awokado                   
-10dag zielonych winogron
- garść orzechów włoskich
- oliwa
- miód
 -ocet balsamiczny
-olej z orzechów włoskich
- ½ cytry, sól, pieprz
Połączyć łyżeczkę oliwy z łyżeczką octu balsamicznego i miodem. Dodać orzechy, wymieszać ,przełożyć na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st. I piec aż lekko zbrązowieją. Rukolę i roszponkę umyć, osuszyć.
Winogrona płukać, przekroić na pół. Awokado przekroić , usunąć pestkę, wydrążyć miąższ, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać składniki.
W łyżce octu balsamicznego rozpuścić szczyptę soli, dodać pieprz. Wlać  po łyżki oliwy oraz oleju z orzechów włoskich. Mieszać, aż powstanie emulsja. Sałatkę polać sosem i posypać orzechami


Indyk w miodzie
Składniki:
-indyk (połówka),
-pół szklanki miodu,
-przyprawy( imbir, sól),
-ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Miód wymieszać z imbirem oraz czosnkiem. Umyte mięso natrzeć sola i odstawić na około pół godziny. Następnie natrzeć miodem i imbirem, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 4 godziny. Przełożyć do brytfanki, podlać wodą i piec w temperaturze 200 stopni, długość pieczenia zależy od wagi indyka. Smacznego! :)
Przepis  z gotujmy.pl


Sałatka z buraków z miodem
Składniki:
-50 dag buraków
-3 jabłka
-2 łyżki chrzanu
-łyżka koncentratu pomidorowego
-2 łyżki miodu
-Sok z jednej cytryny
-Sól i pieprz do smaku
Buraki (niezbyt duże) ugotować , obrać ze skórki, pokroić na 6-8 cząstek lub w plasterki, osolić , skropić sokiem z cytryny. Jabłka obrać , rozrobić  na marmoladę, dodać miód i koncentrat pomidorowy, zagotować. Ostudzić i dodać chrzan. Jabłka wymieszać z burakami, schłodzić.
Na kilka minut przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zródło: Teresa Kokocińska „ Miód – złoty cud natury”

Kotlety schabowe ze śliwka i miodem
Składniki
-60 dag schabu bez kości
- 2 łyżki bułki tartej
-2 łyżki smalcu
-cebula
-10 dag śliwek bez pestek
-łyżka przecieru pomidorowego
-łyżka masła
-łyżka miodu
-łyżka mąki pszennej
-sól i pieprz do smaku

Schab włożyć do wrzącej wody i zagotować. Po wyjęciu pokroić w plastry, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na smalcu na rumiano z obu stron. Podlać wywarem od parzenia schabu, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, śliwki, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić na małym ogniu, pod koniec dodając masło i miód. Kotlety wyjąć na półmisek, a sos zagęścić maką rozmieszaną z wodą


Zapiekany camembert z miodem i suszonymi figami
Składniki:
- 2 serki camembert okrągłe
- 100g suszonych fig
- łyżka masła
- łyżka miodu spadziowego
- łyżka posiekanego świeżego tymianku
- łyżka świeżej melisy
- 3 łyżki likieru z czarnej porzeczki
- listek świeżej melisy
- pieprz do smaku
W rondelku rozpuścić masło, dodać figi pokrojone w cienkie plasterki, miód, tymianek, melisę, likier oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Ser ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180C(około 15min). Podawać przybrany listkiem melisy. Jako dodatek można podać konfiturę z żurawin lub borówek


Diabelskie Kotlety
Składniki:
-6 kotletów karkowych
-2 łyżki miodu
-2 łyżki musztardy
- 3 średniej wielkości pomidory
-mała łyżeczka tabasco
-sól i pieprz do smaku
Kotlety umyć, osuszyć, posmarować mieszaniną  z miodu, musztardy i tabasco. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec około piętnastu minut, często obracając. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Położyć na kotletach 5 min. Przed końcem pieczenia. Po upieczeniu oprószyć karkówkę solą i pieprzem
Przepis z książki „Miód – złoty cud natury” – autor Teresa Kokocińska


Miodowy  syrop na kaszel
Wg. Starej, tradycyjnej receptury na ok 300g
Składniki:
-1cytryna
-40g gliceryny
-250g miodu
Cytrynę wkładamy na 3-4 minuty do gotującej się wody. Wyciskamy sok. Dodajemy glicerynę i miód , dobrze mieszamy. Zażywamy trzy do pięciu razy dziennie po łyżce.



Pierniczki na choinkę: prosty przepis
  • 1/2 kg mąki
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 10 łyżek miodu
  • 1/2 kostki masła
  • jajko
  • płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżek przyprawy korzennej.
Miód podgrzewamy z cukrem i przyprawą, studzimy. Mąkę mieszamy z sodą, we wgłębienie wlewamy miód, dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto, aż staje się gładkie i jednolite. Ciasteczka różnej grubości i kształtu pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Serdeczne podziękowania dla Józka Pięty za przysłanie tego przepisu

Batony energetyczne dla biegaczy własnej roboty
Wartości odżywcze w batonie: 146 kcal, 19g węglowodanów, 2 g błonnika, 4g białka, 6 g tłuszczu
Składniki:
-1/2kubka lekko zmielonych płatków owsianych
-½ kubka suszonych moreli, drobno posiekanych
-½ kubka suszonych wiśni, z grubsza posiekanych
-½ kubka suszonych jagód goji, drobno posiekanych
-½ kubka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
-½ kubka łuskanych nasion konopi
-¼ szklanki płatków migdałowych
-¼ szklanka mleka w proszku
-¼ kubka prażonych kiełków pszenicy
-½ kubka czekoladowych płatków śniadaniowych
-¼ kubka syropu z agawy
-1/4kubka miodu
-1 łyżeczka skórki pomarańczowej

Rozgrzej piekarnik do 150C. Rozłóż na blasze papier do pieczenia, rozsyp na nim płatki owsiane i piecz ok 25 minut, mieszając je kilkukrotnie. Do dużego naczynia wsyp morele, wiśnie, nasiona goji i konopi, wiórki kokosowe (jeśli lubisz), mleko w proszku i migdały. Wymieszaj dobrze> Dodaj prażone płatki owsiane i czekoladowe> znów dobrze wymieszaj. Na patelni podgrzej syrop z agawy i miód, by były płynne i dodaj skórkę z pomarańczy. Przelej miksturę do naczynia z nasionami i owocami. Bardzo dobrze wymieszaj. Wyłóż zawartość  na ostudzoną blaszkę lub  patelnie wyłożoną grubą folią spożywczą i wilgotnymi rękami uformuj z niej płaską powierzchnię. Przykryj wierzch folią, dociśnij garnkiem lub patelnią z góry i wstaw do lodówki na ok 4 godziny, a najlepiej całą noc. Usuń folię , potem ostrym nożem potnij masę na ok 28 kawałków i każdy zawiń w mały woreczek foliowy> możesz trzymać je w lodówce do 4 dni, zamrożone- kilka miesięcy.
 Przepis znaleziony w Runners Worldzie

Marlenka – ormiańskie ciasto miodowe
Ciasto zupełnie nie jest znane w centralnej lub północnej Polsce, więc pewnie duża część z Was go nie zna.
Składniki:
Ciasto:
-600 gramów mąki pszennej
-120 gramów masła
-250 gramów cukru pudru
-3 łyżki miodu
-1 łyżka sody
-1 łyżeczka octu
-2 duże jajka
Krem:
-Puszka masy kajmakowej
-1 budyń waniliowy bądź śmietankowy
-250 gramów masła 82%, w temperaturze pokojowej
-pół litra mleka
-3 łyżki cukru (pominęłam)
-Do ozdobienia:
-3 kostki czekolady
-4 orzechy włoskie
Wykonanie
Ciasto
Do garnka wkładamy miód, cukier i masło. Rozpuszczamy składniki. W kubku mieszamy sodę z octem. Dodajemy od razu sodę do miodu, cukru i masła. Masa powinna zmienić kolor na jasnobrązowy. Pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia (5-10 min). Wbijamy do ciepłej jeszcze masy jajka i szybko mieszamy trzepaczką lub mikserem. Uważamy, żeby jajka się nie ścieły . Do masy dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Uwaga, należy wszystkie czynności wykonać, póki ciasto jest ciepłe a więc plastyczne. Po ostygnięciu, ciężko będzie je rozwałkować. Ciasto dzielimy na 5-6 porcji i każdą rozwałkowujemy na posypanym mąką papierze do pieczenia na cieniutki placek. Placki nie musza być idealnie równe. Pieczemy ok 10 min w 180 stopniach, do koloru złotego. Dotknięte palcem ciasto będzie się lekko uginać. Placki przekładamy kremem, nadmiar ciast obcinając nożem. Górny placek smarujemy kremem i ścieramy na niego nadmiar ciasta, kilka kostek czekolady i kilka orzechów włoskich. 


Cielęcina w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
- 50dkg cielęciny
-strączek zielonej i czerwonej papryki
- 4łyżki vegety
-2-3cebule
-puszka ananasów
-3 łyżki maggi
- 2 ząbki czosnku
-1/2 łyżki imbiru
-2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- łyżka miodu 
Wykonanie:
   Mięso pokroić na wąskie paski, posolić. Ananas wyjąc z puszki, osączyć i pokroić w kostkę. Vegetę, 4 łyżki soku z ananasa, zmiażdżony czosnek, maggi, olej i miód wymieszać. Mięso kilka minut smażyć na dość ostrym ogniu. Dodać pokrojoną cebulę, paprykę, ananas, i wlać  przygotowaną zalewę, chwilę razem dusić, doprawić do smaku. Podawać   z ryżem. Można też przygotować danie z wieprzowiny lub kurczaka.

Przepis Pani Mari Styrczuli – Nowe Bystre  uzyskany dzięki uprzejmości Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Wielicka Wieś”


Ciasto gruszkowe - przepis kuchni włoskiej
Składniki:
-4 gruszki- obrane, bez skórek i nasion
- 2 łyżki wody, 200g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-100g brązowego cukru
-4 łyżki mleka
-3 łyżki miodu,
-2 łyżeczki cynamonu
- 2 białka, margaryna do posmarowania

Dno tortownicy o średnicy 20 cm natłuścić , brzegi wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie 1 gruszkę zmiksować z odrobiną wody na puree i przełożyć do miski. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski , dodać mus gruszkowy,cukier, mleko, miód oraz cynamon wszystko razem wymieszać. Potem dwie kolejne gruszki pokroić na małe kawałki i dodać ciasta. Ostatnią gruszkę odłożyć na bok. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Ostatnią gruszkę pokroić wzdłuż na plasterki i ułożyć wachlarzowato na spodzie formy. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym do 150 C piekarniku 75-90 minut.. Wyjąć z piekarnika i 10 minut studzić w formie. Wyłożyć na kratkę kuchenną , pokropić miodem i zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem pokroić na 12 kawałków



Kozi ser zapiekany w sosie porzeczkowo-miodowym
Składnik:
-10dag twardego koziego sera
-20 dag świeżych porzeczek
-łyżka miodu
-listek świeżej mięty
Ser wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160C i opiekać 5 minut.
Przygotować sos: porzeczki umyć i obrać z szypułek. Przełożyć do rondla i zalać odrobiną wody. Podgrzać  na małym ogniu , aż puszczą sok, wtedy dodać łyżkę miodu i pozostawić na małym ogniu, aby część soku odparowała. Przetrzeć przez sito i wylać sos na talerz obok opieczonego sera. Ozdobić listkiem mięty.
Przepis z książki „Miód – złoty cud natury” – autor Teresa Kokocińska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz