MIÓD WIELOKWIATOWY
Pozyskiwany przez pszczoły z różnych gatunków roślin. Ze względu na swą specyfikę może mieć różną barwę , od jasnokremowej do herbacianej. Smak zróżnicowany, generalnie łagodny. Pod względem chemicznym charakteryzuje go dużą różnorodność. Aktywność antybiotyczna jest stosunkowo niska.
Pozyskiwany przez pszczoły z różnych gatunków roślin. Ze względu na swą specyfikę może mieć różną barwę , od jasnokremowej do herbacianej. Smak zróżnicowany, generalnie łagodny. Pod względem chemicznym charakteryzuje go dużą różnorodność. Aktywność antybiotyczna jest stosunkowo niska.
Zastosowanie lecznicze:
-choroby alergiczne dróg oddechowych m.in. w astmie
oskrzelowej
-doskonały do profilaktyki
-polecany dla dzieci w okresach zachorowań na grypę i przeziębienia. –
-polecany dla dzieci w okresach zachorowań na grypę i przeziębienia. –
-wzmacnia serce i wspomaga wątrobę.
MIÓD SPADZIOWY ZE
SPADZI LIŚCIASTEJ
Spad liściastą pszczoły pozyskują z takich drzew jak topola, brzoza, klon, lipa, akacja, dąb,
osika, wierzba, buk, jawor, leszczyna, głóg, śliwa i czereśnia. W Polsce tan miód jest pozyskiwany rzadko i
pochodzi głównie ze spadzi topoli, lipy i brzozy. Owady wytwarzające spadź
najwięcej ją wydzielają podczas upalnych lat i suchych jesieni. Podczas wysypu
tych owadów (średnio raz na 5 lat) z 1 ha lasu dębowego można pozyskać nawet
400kg miodu.
Ten miód ma barwę od zielonkawoherbacianej do
jasnobrązowej, natomiast po skrystalizowaniu staje się nieco ciemniejszy.
Zastosowania
lecznicze:
-pomaga w leczeniu
chorób układu moczowego
-wykorzystuje się go
do leczenia chorób dróg żółciowych, wątroby i jelit
-stosuje się
wspomagająco w chorobach układu oddechowego
MIÓD LIPOWY
W Polsce miód lipowy
pozyskiwany jest przez pszczoły głównie
z kwiatów lipy drobnolistnej oraz lipy szerokolistnej. Lipa kwitnie na
przełomie czerwca i lipca, dostarczając pożytek przez kilkanaście dni .Średnia
wydajność miodowa szacowana jest na 200-300kg/ha, choć niektóre źródła
podają nawet dużo wyższe wartości.
Miód lipowy, w stanie
płynnym, ma barwę od zielonkażółtej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu
zmienia zabarwienie na białożółte do złotożółcistego. Ma charakterystyczny
aromat, przypomina woń kwiatów lipy, w smaku dość ostry.
Zastosowanie lecznicze :
- najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie, w chorobach
przebiegających z wysoką temperaturą, schorzeniach górnych i dolnych dróg
oddechowych.
- dzięki zawartości olejków eterycznych niszczy
drobnoustroje
- ma działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe,
przeciwkaszlowe i wykrztuśne
- wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli
- polecany w chorobach serca i układu krążenia
- działa łagodnie moczopędnie, nieznacznie obniża ciśnienie
krwi
- skuteczny w schorzeniach układu nerwowego, między innymi w
stanach nadmiernego podniecenia nerwowego, stresu i bezsenności
MIÓD RZEPAKOWY
Rzepak kwitnie przez
3 tygodnie na przełomie kwietnia i maja. Wydajność miodowa wynosi
ok.80-140kg/ha, a pyłkowa 100-150kg/ha. Odmiany mieszańcowe mają aż połowę
mniejszą wydajność. Pszczoły bardzo nie chętnie zbierają niektóre odmiany GMO
tej rośliny.
Miód rzepakowy w stanie
płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy. Szybko się krystalizuje i po
skrystalizowaniu ma barwę białą lub szarokremową. Ma słaby, charakterystyczny
zapach kwiatów rzepaku.
Zastosowanie lecznicze:
-stanowi cenną odżywkę regeneracyjną
-jest przydatny w chorobach serca
-stabilizuje ciśnienie krwi
- zahamowuje procesy miażdżycowe
-zalecany przy schorzeniach wątroby
-łagodzi kaszel i wzmaga odporność organizmu
-pomaga w leczeniu chorób z przeziębienia i górnych dróg
oddechowych
-cieniony jako środek pomocniczy w schorzeniach nerek i
układu moczowego
-wspomaga w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy
MIÓD GRYCZANY
Jest pozyskiwany z
kwiatów gryki zwyczajnej. Gryka zakwita
od początku lipca i kwitnie nawet do 7 tyg. Wydajność miodowa jest
szacowana na ok. 300kg/ha a wydajność pyłkowa na ok. 25kg/ha.
Miód gryczany w
stanie płynnym ma barwę od ciemnobrunatnej do prawie czarnej. Po
skrystalizowaniu staje się nieco jaśniejszy. Ma bardzo intensywny i przyjemny
zapach kwiatów gryki. Smak jest charakterystyczny: ostry, słodki i lekko
piekący.
Zastosowanie lecznicze:
-zapobiega i leczy choroby serca i układu krążenia, zwłaszcza
na podłożu miażdżycowym
-pomaga w dusznicy bolesnej
-korzystnie oddziałuje podczas nerwicy wegetatywnej
-ochrania i odtruwa wątrobę
-polecany osobom chorym na cukrzycę insulinoniezależną (typu
2)
-pomaga w chorobach płuc oraz schorzeniach zakaźnych z podwyższoną temperaturą
MIÓD AKACJOWY
W Polsce jest
pozyskiwany z robinii akacjowej zwanej też grochodrzewem. Kwitnie w maju i
czerwcu. Wydajność miodowa wynosi około 65kg/ha a pyłkowa ok.25kg/ha
Miód w stanie płynnym
ma barwę jasnosłomkową przez zielonkawą do jasnobursztynowej. Może być nawet
bezbarwny i jest uważa za najjaśniejszy ze wszystkich miodów. Po
skrystalizowaniu przyjmuje kolor od białego do kremowożółtawego.
Odznacza się
delikatnym i lekko mdłym aromatem kwiatów akacji. W smaku jest słodki,
delikatny i lekko kwaskowaty.
Zastosowanie lecznicze:
- jest odżywką regeneracyjną
- pomaga w schorzeniach przewodu pokarmowego, stanach skurczowych
i zapalnych jelit i żołądka
-wspomaga leczenie schorzeń nerek i układu moczowego
- zalecany przy przeziębieniu i w stanach zapalnych górnych
dróg oddechowych
MIÓD NAWŁOCIOWY
Jedna z mniej popularnych odmian miodu. Pszczoły
wytwarzają go z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub „złotą
rózgą”. W Polsce są cztery gatunki nawłoci: ogrodowa, kanadyjska, późna i
pospolita. Wydajność miodowa waha się od 400-500 do 700-800 kg/ha, natomiast
wydajność pyłkowa do 100kg/ha.
Ma jasnożółtą barwę i kwaskowaty
posmak. Miód nawłociowy dość szybko krystalizuje.
Zastosowanie lecznicze:
- pomaga w zwalczaniu zakażeń i stanów zapalnych w drogach
moczowych i kamicy nerkowej
-polecany dla osób z nadciśnieniem tętniczym w celu
wzmocnienia serca
-zalecany przy przeziębieniach
MIÓD WRZOSOWY
Jest pozyskiwany z
niskiej krzewinki – wrzosu zwyczajnego. Kwitnie w 2 poł. sierpnia i w wrześniu.
Wydajność miodowa jest dość niska. Wynosi maksymalnie 120kg/ha, a z reguły jest
dwa razy mniejsza.
W stanie płynnym ma
zabarwienie ciemnobursztynowe z czerwonym odcieniem. Po skrystalizowaniu ma
kolor żółtopomarańczowe lub brunatne. Wśród innych miodów odznacza się silnie galaretowatą konsystencją. W smaku jest przyjemny,
choć mało słodki, lekko gorzkawy i cierpki, silny aromat przypomina zapach kwiatów
wrzosu. Miód wrzosowy z wszystkich miodów ma najwięcej wody.
Zastosowania lecznicze:
-ma wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka ( do 1,6%
całego miodu to białko)
-cenny dodatek do diety u osób z niedoborami pokarmowymi
-pomaga w schorzeniach nerek, dróg moczowych i gruczołu
krokowego (prostaty)
-działa pomocniczo w kamicy nerkowej
-zalecany przy zapaleniach jamy ustnej, gardła i migdałków
podniebiennych
-korzystnie wpływa w stanach zapalnych żołądka i jelit
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz