Pierzga
Przynoszony przez zbieraczki
pyłek kwiatowy jest składowany w pustych komórkach plastra, a pszczoły nielotne
pracujące w ulu zwilżają je miodem i śliną, rozdrabniają, a następnie ubijają
warstwami. Po napełnieniu ¾ głębokości komórki tak rozdrobnione pyłki pokrywa
się miodem, co zabezpiecza go przed dostępem powietrza. Wtedy dochodzi, w
warunkach beztlenowych do fermentacji mlekowej, a powstały kwas mlekowy
konserwuje zapas pokarmu.
Tak powstaje pierzga, jeden z
najmniej znanych i jeden z najbardziej ciekawych produktów pszczelich.
Mówiąc kolokwialnie pierzga to
kiszony pyłek pszczeli i podobnie jak inne kiszonki wykazuje wiele ciekawych
właściwości zdrowotnych. Tak zakiszony pokarm jest trwały w przechowywaniu ,
łatwiej trawiony przez pszczoły, ma niższe pH, posiada witamy i enzymy. Jeżeli
pierzga przeznaczona jest na zimę- pszczoły dopełniają komórkę miodem i
zasklepiają woskiem. Zużycie pierzgi przez
rodzinę pszczelą wynosi od 15 do 45 kg. rocznie. Znaczną jej część zużywają 3-6
tygodniowe pszczoły karmicielki do produkcji mleczka pszczelego i karmienia
larw. Skład chemiczny pierzgi ma istotny wpływ na jakość pokarmową mleczka
pszczelego, a tym samym rozwój rodziny pszczelej. Stwierdzono, że
niedobór pierzgi powoduje w dużym stopniu zmniejszenie odporności pszczół na
niektóre choroby. Pszczoły odżywiane pierzgą żyją dłużej od odżywianych pyłkiem.
Skład pierzgi to istne bogactwo dobroczynnych składników: białka 10-40%, wśród 25 aminokwasów m.in. metionina, lizyna, treonina,
histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan; węglowodany
13-55%, głównie fruktoza i glukoza; tłuszcze 1-20%, zarówno kwasy nasycone i
nienasycone, fosfolipidy, fitosterole; polifenole ok. 1,6% m.in.: flawonoidy,
leukotrieny, katechiny i kwasy fenolowe; witaminy rozpuszczalne w wodzie: C (do
300 mg/100 g), z grupy B – B1, B2, B6, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas
foliowy, biotyna, rutyna i inozytol; rozpuszczalne w tłuszczach: A (do 200
mg/100 g) i E ,makroelementy: potas, magnez, wapń, sód; mikroelementy: miedź,
cynk, chrom, mangan, molibden, kobalt, krzem, selen, żelazo; związki
triterpenowe – kwas oleanolowy i jego izomer kwas b-ursolowy oraz betulina
zapobiegające tworzeniu raka, angiogenezie
Łatwo się domyślić, że pierzga
musi posiadać szerokie zastosowanie prozdrowotne. Regularne stosowanie przyczynia się do wzmocnienia odporności, poprawy wzroku,
polepszenia pamięci oraz zdolności koncentracji. Szczególnie polecana jest w leczeniu stanów zapalnych jelit, anemii,
chorobie nadciśnieniowej, cukrzycy, braku łaknienia, w stanach wyczerpania,
zmęczenia, w chorobach układu nerwowego. Bardzo dobre
efekty daje stosowanie pierzgi w schorzeniach wieku starczego, łuszczycy
oraz zaburzeniach wzroku. Kuracja jest skuteczna w walce z przerostem gruczołu
krokowego oraz w czasie rekonwalescencji po przebytych chorobach, operacjach i
leczeniu antybiotykami. W naturalny sposób pomaga w problemach z bezsennością i
stresem.
Pierzga posiada również
zastosowanie w kosmetyce. Kosmetyczne zalety pierzgi wynikają z zawartości
kwasu L-mlekowego. Wzmaga on regenerację skóry. Dzięki temu składnikowi skóra
lepiej wchłania dostarczone jej składniki mineralne. Kwas L-mlekowy pobudza produkcję
kolagenu, a to zwiększa jej gęstość.
Skóra staje się bardziej jędrna i
nawilżona. Pierzga zawiera naturalną
witaminę K, która działa wzmacniająco na naczynia krwionośne. Oprócz tego,
kosmetyki zawierające pierzgę odblokowują pory i działają antybakteryjnie, co
zapobiega powstawaniu niedoskonałości.
Z punktu
widzenia wartości profilaktycznych i leczniczych pierzga różni się od pyłku
pszczelego nie tylko znacznie bogatszym składem, ale przede wszystkim stopniem
przyswajalności. Pyłek kwiatowy zamknięty w swojej
skorupce jest przyswajany przez ludzki organizm na poziomie 15-20%. Pod wpływem
pszczelich enzymów i miodu pierzga staje się
produktem przyswajalnym przez
nas w około 80%, co wyraźnie przemawia na jej korzyść
w porównaniu ze zwykłym pyłkiem kwiatowym.
Powstaje pytanie
gdzie kupić pierzgę. Tradycyjnie polecamy bezpośrednie zakupy u pszczelarzy.
Należy pamiętać, że pozyskanie pierzgi ot trudna sprawa i wymaga od pszczelarza
sporego doświadczenia. Pozbawienie pszczół zbyt dużej ilości tego pokarmu może
skutkować problemem z zimowlą pszczół. Dostępna jest również pierzga w miodzie
– produkt warty spróbowania. Ostatnio pojawiła się pierzga w formie kapsułek.
MLECZKO PSZCZELE
Mleczko pszczele w języku angielskim nosi nazwę royal jelly czyli w dosłownym tłumaczeniu królewska galaretka. Nie jest to przypadkowa
nazwa. W ulu mleczko pszczele wytwarzają pszczoły zwane karmicielkami . Jest to
substancja o barwie kremowej i cierpkim smaku.
Larwy robotnic i trutni są karmione mleczkiem pszczelim przez pierwsze 3
dni, natomiast królowa matka całe życie. Matka żyje od 4-6 lat, pszczoły
maksymalnie w okresie zimowym kilka miesięcy.
Nasuwa to słuszny wniosek, że mleczko musi posiadać wyjątkowe
właściwości odżywcze.
Mleczko pszczele składa się z wody (ok 60-70 %), cukrów (11-23%), tłuszczy (2-8%), białek (9-18%) .
Jest prawdziwą skarbnicą makro i mikroelementów i witamin. Zawiera między m
innymi z mikro i makroelementów: miedź, magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk,
siarkę, mangan, nikiel, kobalt, krzem, chlor, bizmut, a z witamin: w dużych ilościach kwas pantotenowy, kwas nikotynowy, witamina
PP oraz inozytol, w mniejszych obecne są witaminy B1, B2, B6, C, biotyna, kwas
foliowy i witamina B12. Natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E)
występują w ilościach śladowych. Z
cukrów w mleczku pszczelim występują
głownie : fruktoza, glukoza i sacharoza. Białko mleczka pszczelego
należy do wysokowartościowych i zawiera od 18 do 25 aminokwasów, przy czym 9 z
nich zalicza się do substancji wytwarzanych poza ustrojem, a niezbędnych dla
organizmu. Warto dodać, że około 10% aminokwasów występuje w stanie wolnym i
jest dobrze przyswajane przez organizm człowieka. W mleczku pszczelim obecne są
liczne enzymy, w tym proteazy, amylaza i inwertaza. Warto odnotować wysoką
zawartość (2 - 12 μg/g) neurohormonu – acetylocholiny.
Do tego mleczko wykazuje silne działanie bakteriostatyczne i
bakteriobójcze. Nic dziwnego, że od wieków znalazło zastosowanie w medycynie.
Przez wiele mleczko pszczele było zwane eliksirem młodości. Badania dowiodły ,
że mleczko wspomaga regenerację organizmy, przyspiesza przemianę materii i
oczyszcza organizm. Stosuje się je w zaburzeniach przemiany materii, schorzeniach układu krążenia, schorzeniach
układy oddechowego ,schorzeniach przewodu pokarmowego, chorobach narządów
ruchów , w geriatrii, i innych schorzeniach wewnętrznych (np. niektórych
chorobach nerek). U dzieci, mleczko pszczele jest wykorzystywane do leczenia
anemii powstałej na skutek niedoboru żelaza. Powoduje wzrost liczby erytrocytów
oraz zawartości hemoglobiny. Może być , a nawet jest zalecany dla kobiety w ciąży.
Mleczko
obecnie dostępne jest nie tylko w postaci naturalnej, ale w wielu innych
formach na przykład tabletek czy też
liofizowanej . Tak jak wspominaliśmy działanie mleczka jest bardzo mocne,
dlatego należy stosować się ściśle do zalecanych dawek – łatwo bowiem o
przedawkowanie. Świeże mleczko jest trudne do przechowywania ze względu na
wrażliwość zarówno na światło jak i temperaturę Pszczoły zużywają mleczko na
bieżąco, a więc go nie konserwują tak jak miód. Zamknięte w szczelnych
pojemnikach, w temperaturze
pokojowej zachowuje swoje właściwości przez kilka dni.Przechowywane w lodówce w temp. 0-5 °C może być przechowywane przez okres roku. Mleczko konserwowane alkoholem. Najczęściej stosuje się 10% roztwór (emulsję) mleczka w 40% alkoholu etylowym. Można przechowywać w szczelnym słoiczku w ciemnym miejscu przez okres do jednego roku. Mleczko konserwowane miodem. Do płynnego miodu dodaje się mleczka w ilości 0,5% do 5%, bardzo długo i dokładnie miesza. Uznano jako najbardziej efektywną mieszankę, miód z dodatkiem 2% mleczka pszczelego. Można przechowywać w ciemnym miejscu przez rok, w lodówce nawet dłużej.
PROPOLIS
Inaczej kit pszczeli,
jest produkowany przez wszystkie pszczoły (oprócz p. indyjskich) z żywicznych
substancji roślinnych wymieszanych z śliną pszczół. Służy on im jako lek i jako
środek do uszczelniania ula. Propolis ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.
Ma różną barwę od
żółtej do czarnej. Stosowane są często następujące określenia barwy:
żółtozielony, zielonkawy, pomarańczowy, ceglastoczerwony, ciemnobrązowy. Może
pociemnieć. Jego zapach jest aromatyczny i przyjemny. Smak bywa cierpki,
piekący i gorzkawy. W temp. pokojowej jest twardy, ale w upalne lato może stać
się lepki i plastyczny.
Propolis możemy najczęściej
spotkać jako maść lub nalewkę.
UWAGA! Propolis może wywoływać uczulenia.
UWAGA! Propolis może wywoływać uczulenia.
Zastosowania lecznicze:
·
Schorzenia dermatologiczne
-bakteryjne, grzybiczne i wirusowe
zakażenie ran
-oparzenia i odmrożenia
-łuszczyca
-powikłane rany, odleżyny
-trądzik
-przyspieszenie procesu gojenia ran
·
Schorzenia laryngologiczne
-nieżyt nosa (katar)
-zapalenie zatok
-zapalenia gardła i krtani
-zapalenie jamy ustnej i dziąseł
-stany po ekstrakcji zębów
·
Choroby wewnętrzne
-stany zapalne górnych i dolnych dróg
oddechowych
-nadciśnienie tętnicze
-choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
-stany zapalne żołądka i jelit
-choroba refluksowa
-hemoroidy
-zmiany reumatyczne
-hiperlipidemia
-schorzenia wątroby i dróg żółciowy
·
Choroby naczyń krwionośnych
-zapobieganie miażdżycy
-niewydolność układu żylnego
-żylaki
-zespół pozakrzepowy
-owrzodzenia podudzi
·
Choroby stawów
-reumatoidalne zapalenie stawów
-zesztywniające zapalenie kręgosłupa
Serdeczne pozdrowienia
OdpowiedzUsuńOd fanki miodów z Warszawy
Pozdrawiam również i polecam mleczko pszczele. Myślę, że mleczko jest godne uwagi ze względu na korzyści dla zdrowia.
OdpowiedzUsuńPyłek pszczeli to prawdziwe bogactwo naturalnych witamin, które możemy mieć niemal za darmo. Piękna sprawa.
OdpowiedzUsuńSuper wpis. Wszystkie informacje jak najbardziej pomocne
OdpowiedzUsuń