Ostatnio w prasie i w internecie pojawiają się artykułu
cytujące różnego rodzaju specjalistów sugerujące, że nie ma różnicy dla naszego
zdrowia czy spożywamy czysty cukier czy miód.
Zanim przejdę do oceny tego stwierdzenia, warto zastanowić
się skąd ta kampania.
Pierwsza zasada w szukaniu sprawców brzmi „Kto na tym
skorzysta”. W tym wypadku odpowiedź jest dziecinnie prosta- producenci cukru.
Jeśli przyjrzymy się spożyciu cukru w Polsce to rynek
stabilny, nawet z lekką tendencją wzrostową. Tę tendencję zawdzięcza jednak
przemysłowi spożywczemu. Zużycie w gospodarstwach domowych tylko w 2015 spadło
o ponad 8 %. Odżywiamy się coraz
zdrowiej. Spadek spożycia musi oczywiście wymuszać spadek cen.
Przejdźmy więc do tez jakie padają w kampanii. Twarzą
kampanii jest profesor Jarosław Drożdż - kierownik
Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Swe zarzuty
zaczyna od zdania „Miód nie zawiera witamin”. Mimo, że to nie witaminy są
najważniejszym składnikiem miodu, to wbrew tezie w miodach możemy je znaleźć. Niewielkie ilości witamin – A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i biotyny.
Druga teza
profesora brzmi- „miód podnosi odporność- nie znam takich badań”. Sprytne
zagranie, które nie mówi, że nie ma takich badań, tylko tyle że profesor z nimi
się nie zapoznał.
Czy więc nie ma
takich badań? Wystarczy poświęcić chwilę
by o bakteriobójczym działaniu miodu znaleźć artykuły np. w publikacjach Instytutu
Cochrane.
Ekspert stwierdza
też, że miód jest przeciwskazany dla osób z cukrzycą. Czyli mówi nam, że miód
jest tez cukrem. Czy to oznacza, ze każdy cukier jest taki sam i tak samo
szkodliwy?
Czy takie samo
jest podejście eksperta do tłuszczu? Czy pacjentom kardiologicznym mówi, że nie
ma znaczenia czy jedzą smalec czy oliwę z oliwek- bo oba w końcu to tłuszcze?
O różnicach pomiędzy
cukrem a miodem już pisaliśmy wcześniej
https://polskiemiody.blogspot.com/2016/09/dlaczego-powinnismy-uzywac-miodu.html
Miód szkodliwy? Ale bujda! Nawet nie czytam takich opinii. Jak tak naturalny, znany od tysięcy lat produkt może szkodzić ? Jak mozna porównywać cukier z miodem? Olać takie badania!
OdpowiedzUsuń