Wiele emocji i dyskusji wzbudza krystalizacja miodu.
Zainspirowało mnie to do napisania paru słów na ten temat.
Krystalizacja, bywa zwana potocznie scukrzeniem się miodu,
ale to określenie jest nieprawidłowe.
Czy krystalizacja miodu to zjawisko naturalne i
czy wpływa na właściwości odżywcze
miodu?
Zacznijmy od tego, że krystalizacja miodu jest zjawiskiem
naturalnym. Każdy naturalny miód krystalizuje się. Jest to proces fizyczny a
nie chemiczny. Oznacza to, że właściwości odżywcze miodu nie ulegają zmianie.
Jest to równie wartościowy miód jak w postaci płynnej.
To zależy od rodzaju miodu, a ściślej od pożytku. Miód
rzepakowy już po kilku dniach jest w formie charakterystycznego „smalcu,
natomiast miód akacjowy może ponad rok być w stanie płynnym- w tym wypadku ma
to związek z ilością fruktozy w tym miodzie.
Czy miód może sfermentować?
Tak- jeśli został za wcześnie wybrany z ula i zawierał za
dużo wody. Zmieni jednak wtedy zapach.
Czy miód rozwarstwiony (w jednej części skrystalizowany,
w drugiej płynny) jest pełnowartościowy
Tak – podobnie jak miód skrystalizowany to w pełni
wartościowy produkt.
Czy można miód przywrócić do postaci płynnej- dekrystalizować?
Można przez podgrzewanie. Nie należy przekraczać jednak 40
stopni- inaczej zniszczymy niezwykle wartościowe białka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz