Naukowcy
z Uniwersytetu w Cardiff oraz Narodowego
Ogrodu Botanicznego Walii współpracują ze sobą w celu identyfikacji leków
pochodzenia roślinnego, które mogą być stosowane w leczeniu opornych na
antybiotyki patogenów szpitalnych.
Liczne
gatunki bakterii stały się odporne na antybiotyki w ciągu ostatnich kilku
dekad, więc istnieje rosnąca potrzeba zapobiegania i kontroli występowania i
rozprzestrzeniania się drobnoustrojów szpitalnych.
Dr
Jenny Hawkins przeprowadziła badania w swojej pracy doktorskiej, która wykorzystuje pszczoły
jako pomoc i źródło wykorzystania naturalnych właściwości antybakteryjnych w roślinach.
Profesor Les Baillie z School of Pharmacy i Pharmaceutical Sciences
Uniwersytetu w Cardiff zbadał aspekty mikrobiologiczne projektu.
Przez
tysiące lat, miód był używany w leczeniu bólu gardła, ran i infekcji,
wykorzystując związki obecne w miodzie, które zabijają bakterie. Właściwości te
wynikają z szeregu czynników obejmujących fitochemikalia oddawane przez
rośliny. Udział tych fitochemikaliów do ogólnej aktywności przeciwbakteryjnej
określonego miodu zależy od właściwości roślin odwiedzonych przez pszczoły. Na
przykład, miód manuka z Nowej Zelandii jest produkowany, gdy pszczoły żerują na
krzewie manuka, który wytwarza się związek o silnych właściwościach
antybakteryjnych. Wyszukiwanie w celu identyfikacji innych fitochemikaliów
przeciwbakteryjnych doprowadziły do badań przesiewowych miodu wytwarzanego
przez pszczoły, karmione roślinami z
różnych siedlisk w Wielkiej Brytanii.
W
projekcie zatrudniono pszczoły jako prywatnych detektywów i wysłano je by
przesłuchać każdą roślinę kwitnąca w kraju. Podczas każdej wizyty, pszczoły zbierały materiał kryminalistyczny w postaci
nektaru zawierającego fitochemikalia - z których niektóre mogą być
antybakteryjne - i pyłku, które są jak odcisk palca rośliny.
Dr
Hawkins i jego zespół wziął przeanalizował
250 próbek DNA miodu pod kątem antybakteryjności i odniósł sukces w użyciu
pszczół jako narzędzia do odkrywania naturalnego leku.
Łamiąc kod DNA, zespół mógł dowiedzieć się, które
rośliny pszczoły używają do tworzenia miodu. Zostało zidentyfikowane TOP 20
roślin o działaniu przeciw bakteryjnym, pozostałe są obecnie w trakcie analizy.
Wykorzystując
wiedzę z tego projektu, możliwe jest utworzenie specjalnego miodu, poprzez prowadzenie
pszczół do roślin z silnymi elementami przeciwbakteryjnymi. Dr Baillie i jego
zespół próbują teraz umieścić te rośliny w tak wielu miejscach, jak to możliwe,
aby wyżywić nimi pszczoły. Planują stworzyć specjalną łąkę na dachu centrum
handlowego St David 2 wCardiff, gdzie mogą umieścić ule, aby sprawdzić, czy
pszczoły wyprodukują miód o oczekiwanych właściwościach antybakteryjnych
Pełna i oryginalna wersja artykułu:
http://www.cardiff.ac.uk/news/view/153719-pharmabees
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz