Miód jest stosowany leczniczo w wielu kulturach od tysięcy
lat i ponownie pojawia w leczeniu zakażeń ran i skóry, głównie ze względu na
jego aktywność przeciwbakteryjną. Miód wytwarzany z manuki, wykazuje szerokie
spektrum aktywności przeciwbakteryjnej wobec różnorodnych patogenów
bakteryjnych i drożdżowych i jest równie skuteczny wobec bakterii opornych na
wiele leków. Nowa Zelandia jest głównym źródłem miodu z manuki ale kraj rośnie
tylko jeden gatunek tej rośliny, pszczoły są zagrożone przez warrozę.
Australia jest domem dla 83 z 87 znanych gatunków manuki i
nadal jest wolna od roztoczy Varroa, w przeciwieństwie do reszty świata
pszczelarskiego.
Ostatnio Australijczycy poddali badaniu swe miody by
udowodnić, ze nie są gorsze od nowozelandzkich.
Oto wnioski:
"Badanie dostarczają dowodów na to, co już dawno założyliśmy - to
methylglyoxal jest obecny w dużych ilościach w australijskich miodów manuka,"
powiedział główny autor badania dr Nural Cokcetin z University of Technology
Sydney.
"Pokazaliśmy również, że aktywność australijskich miodów manuka pozostał niezmieniony w ciągu siedmiu lat od zbiorów, co ma ogromne znaczenie dla przedłużenia trwałości produktów leczniczych miodu".
"Te odkrycia umieścić australijski miód manuka na międzynarodowym liście leczniczej w czasie, gdy odporność na antybiotyki jest uznawana za światowy problem," Dr Cokcetin powiedział.
"Pokazaliśmy również, że aktywność australijskich miodów manuka pozostał niezmieniony w ciągu siedmiu lat od zbiorów, co ma ogromne znaczenie dla przedłużenia trwałości produktów leczniczych miodu".
"Te odkrycia umieścić australijski miód manuka na międzynarodowym liście leczniczej w czasie, gdy odporność na antybiotyki jest uznawana za światowy problem," Dr Cokcetin powiedział.
To kolejne badanie, które pokazuje, że miód jest zdrowy dla
nas o wiele dłużej niż podawane dotychczas 3 lata. Przypomnę też- to już o czym
pisaliśmy- znacznie taniej ,a bardzo zbliżone działanie ma używanie polskiego
miodu gryczanego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz