Po pierwsze mniej kalorii - Cukier
100g =405 kcal , miód 100g +325 kcal. W dodatku miód jest bardziej
słodki i zużyjesz go mniej, żeby osiągnąć wymagany poziom słodkości.
Cukier to czysta sacharoza. Cukier
rafinowany przechodzi do krwiobiegu szybko i w dużych ilościach, co stanowi
szok dla żołądka i trzustki. Dochodzi wtedy do zakwaszenia organizmu i do
utraty wapnia. Cukier często nazywany jest „białym zabójcą” ze względu na wiele
niebezpieczeństw, które ze sobą niesie. Jest po prostu dostarczycielem pustych
kalorii
w
składzie miodu dominują cukry proste – glukoza i fruktoza- które są wchłaniane
w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi. Tam w zależności od potrzeb są
przetwarzane w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Cukry
proste biorą udział w detoksyzacji, obniżają działanie alkoholu czy nikotyny
oraz chronią przed działaniem zanieczyszczonego środowiska.
Ponadto w miodzie znajduje się całe bogactwo
witamin, biopierwiastków (np. potas, magnez, miedź), kwasy organiczne , enzymy
(mi.in. inwertaza, amylaza) i cały szereg aminokwasów (np. alanina, metionina leucyna)
Dobry artykuł, każdy powinien przeczytać !
OdpowiedzUsuń