niedziela, 22 listopada 2015

Słodkie nalewki miodowe

Słodkie nalewki miodowe
Ze słodkich nalewek owocowych, wiśniowej i morelowej, Polska słynęła od XVI w. w całej Europie. Wiśniową robi się następująco: dojrzałe wiśnie, ale koniecznie ze starych, wysokich drzew, dryluje się, zostawiając co dziesiątą wiśnie z pestką. Naczynie szklane, np. balon, napełniamy owocami dom połowy, następnie owoce zalewamy płynnym miodem. Do miodowej nalewki z wiśni lub z moreli nie można stosować miodów bardzo aromatycznych, np. spadziowych. Miody spadziowe i inne aromatyczne, np. z wrzosów lub z gryki, są dobre do nalewki z czarnej porzeczki, zwanej smorodinówką.
Należy pamiętać, że przy rozpuszczaniu miodu, jeśli był skrystalizowany, nie wolno przekraczać temp. 45°C (robimy to w łaźni wodnej). Miodem pokrywamy owoce i zostawiamy na kilka godzin. Następnie wlewamy czysty, rektyfikowany spirytus. Gdyby nalać spirytus na owoce, a później dodać miód, spirytus „ spali” owoce. Nalewka musi dojrzewać co najmniej 3 miesiące, a po zlaniu i napełnieniu butelek powinna jeszcze dojrzewać 6 miesięcy. Owoce z nalewki przysypane cukrem pudrem, lekko podsuszone w piekarniku, ułożone w słojach są niezastąpionym dodatkiem do ciast, np. mazurków  czy kremów. W starych przepisach znaleziono opis miażdżenia pestek z wydrylowanych owoców, a następnie zalewania ich słabym alkoholem. Mądrością było zalewanie ich oddzielnie i mieszanie tego nalewu z nalewem z owoców przed butelkowaniem. W ten sposób smak nalewu z pestek uszlachetniał smak trunku. Nalewki miodowej z moreli, czarnej porzeczki, derenia i innych miękkich owoców robi się tak samo.
Zwolennicy mniej mocnych nalewek nasypują owocami 1/3 naczynia i zalewają miodem. Po paru godzinach dopełniają spirytusem do 2/3 pojemności, a po miesiącu zwykła wódką do pełna i czekają na zlanie do butelek przez następne 2 miesiące. Obowiązuje 6-miesięczny czas leżakowania podobnie jak w nalewkach mocnych
Przepis z książki pt. ”Praktyczna Kuchnia Myśliwska według Russaka”- autor Grzegorz Russak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz