Już starożytni Egipcjanie, Rzymianie czy Grecy cenili miód
nie tylko za właściwości smakowe, ale również za właściwości lecznice. Nie tak
dawno obiegła świat wiadomość, o miodzie znalezionym w grobowcu egipskim i
wciąż zdatnym do spożycia.
Ale czy to oznacza, że każdy miód ma takie same właściwości zdrowotne?
Oczywiście, że nie. Poszczególne miody w zależności od
rodzaju rośliny z jakiego pochodzą wykazują inne właściwości lecznicze i inna
jest ich trwałość. O właściwościach poszczególnych miodów poczytacie w naszej
zakładce o miodach
Podejmowane były różne próby klasyfikowania miodów ze
względu na ich cechy prozdrowotne. Najciekawsza wydaje się klasyfikacja z 1937 oparta
na zawartości inhibiny. O tym kiedyś napiszę osobny artykuł
Jakie są przyczyny tak długiego utrzymywania cech
antyseptycznych w miodzie?
Jedną z przyczyn osmotyczne działanie. Co to oznacza w
praktyce? Miód jest roztworem cukrów i wody i ma właściwości higroskopijne- potrafi
wchłonąć wodę z otoczenia. Jeśli bakteria styka się z miodem, dosłownie zostaje
z niej wyssana woda i bakteria ginie. Ta właściwość jest szczególnie wykorzystywana
przy leczeniu ran. Dlaczego więc miód potrafi sfermentować?
Stężenie osmotyczne ma swój limit- w pewnym momencie miód
nie jest w stanie przyjąć więcej wody- w tym momencie mikrob drożdżowy może
zacząć się rozwijać i spowodować fermentację.
O kolejnych
przyczynach tego, że miód tak długo jest zdrowy- poczytacie w kolejnych wpisach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz