Gryka to szeroko znana w Polsce roślina uprawna. Tradycja wiążę
jej pojawienie się w naszym kraju z najazdami tatarskimi, stąd w niektórych
częściach naszego kraju zwana jest „tatarką”. Zawdzięczamy tej roślinie dwie
rzeczy mające w naszej kuchni niepodważalne miejsce : kaszę gryczaną i miód
gryczany.
Miód gryczany mimo , że uzyskiwany z białej rośliny ma ciemny
kolor. Miód w stanie płynnym ma barwę od ciemnobrunatnej do prawie czarnej.
Po skrystalizowaniu robi się nieco
jaśniejszy.
To co wyróżnia miód gryczany to charakterystyczny lekko piekący
smak. Nie wszystkim taka ostrość smakuje.
Kolejną rzeczą, która powinna charakteryzować dobry miód gryczany to
zapach. Powinien to być intensywny, bardzo przyjemny zapach kwiatów gryki.
Miód ten ma sporo właściwości leczniczych. Zawdzięcza je głównie
właściwościom gryki. Przede wszystkim zawiera rutynę. Rutyna oczyszcza uszczelnia włoskowate naczynia krwionośne czyniąc je bardziej
elastycznymi i wytrzymałymi, w wyniku czego zmniejszane jest ryzyko zmian
miażdżycowych. Rutyna zabezpiecza naczynia przed pękaniem, nie dopuszczając do
wybroczyn i wylewów. Rutyna ma również wpływ na przyśpieszenie gojenia się ran zewnętrznych
i wewnętrznych. Powoduje także lepszą przyswajalność niektórych witamin i
aminokwasów. Dzięki temu jest zalecany osobom mającym problemy z układem
krwionośnym. Wśród zaleceń dietetyków można znaleźć informację, że może być
używany przez osoby chore na cukrzycę insulinoniezależną
(typu 2). Ponadto pomaga w dusznicy bolesnej, korzystnie oddziałuje podczas
nerwicy wegetatywnej, ochrania i odtruwa wątrobę, pomaga w chorobach płuc oraz schorzeniach zakaźnych
z podwyższoną temperaturą.
Miód ten jest skarbnicą różnego rodzaju
pierwiastków takich jak : fosfor, potas, żelazo, krzem, magnez, sód, miedź,
cynk i wiele innych. To co szczególnie istotne jeśli chodzi o te pierwiastki i
mikroelementy to nie ich ilość (są miody o wyższych parametrach), ale
przyswajalność. Czyli upraszczając ile z
danych pierwiastków jest w stanie wykorzystać nasz organizm. W wypadku miodu
gryczanego wynosi prawie 100 procent. Ze względu na dużą ilość mikroelementów,
substancji czynnych biologicznie i wreszcie łatwo przyswajalną glukozę miód
stosuje się pomocniczo w leczeniu anemii u dzieci i dorosłych.
Miód gryczany jest też stosowany w kosmetyce. Tu
znowu główną role odgrywa rutyna. Wspiera ona wchłanianie witaminy C, pełni też
rolę antyoksydantu. Stad zastosowanie tego gatunku miodu przede wszystkim w
kosmetykach przeciwzmarszczowych i
innych mających odmłodnić skórę.
Kolejne zastosowanie miodu gryczanego znajdziemy
w różnego rodzaju przepisach kulinarnych. Jeśli kupujecie piwo miodowe, to
jeśli jest na warzone z prawdziwym miodem, to najprawdopodobniej jest to
właśnie miód gryczany. Jego charakterystyczny zapach w tym wypadku jest zaletą,
której inne miody nie posiadają.
Pod względem pszczelarskim należy do miodów
pozyskiwanych dość późno, bo zwykle pod koniec lipca. Wiąże się to oczywiście z
kwitnieniem gryki. Wydajność miodowa szacowana jest na 300 kg/ ha, a wydajność
pyłkowa na 25 kg/ha.
Ze względu na swój skład i właściwości bywa
porównywany z miodem manuka. Jest natomiast zdecydowanie tańszy od miodu
manukowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz