Likier z miodem (przepis na 2 litry)
Składniki:
900 ml naturalnie mętnego soku jabłkowego
900 ml wódki
350 g miodu
2laski cynamonu
4 goździki
1 kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
½ łyżeczki przyprawy do piernika
Po dwa kawałki skórki z : cytryny, pomarańczy i mandarynki
Przygotowanie:
Sok jabłkowy lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim miód.
Dodajemy wódkę i przyprawę do piernika. Imbir obieramy i kroimy na 4 kawałki.
Do każdej z dwóch litrowych butelek wkładamy 1 laskę cynamonu, 2 goździki, 2 kawałki
imbiru , po jednym kawałku skórki z cytryny, pomarańczy, mandarynki. Do każdej
butelki wlewamy po połowie likieru. Zamykamy i odstawiamy na 1-2 tygodnie.
Odcedzamy i przelewamy do dekoracyjnych butelek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz